Kultur

Till det Öländska kulturarvet hör bland annat Borgholms slott, väderkvarnarna och de många förhistoriska platserna, men här finns även en rik levande kultur. På Öland finns ett stort fokus på hållbar utveckling och i synnerhet på högkvalitativ och ekologisk mat.

Väderkvarnar

Karaktäristiskt för Öland är alla väderkvarnarna. Uppskattningsvis var de som flest 2000 stycken. De användes för att mala mjöl men förlorade efterhand sin betydelse och många har förfallit och rivits. Idag finns det ändå ungefär 350 väderkvarnar bevarade. Den största är Björnhovda kvarnen som ligger öster om Färjestaden. Andra kända väderkvarnar är kvarnarna vid Lerkaka och Störlinge, Sandviks kvarn, Kvarnen vid Sandtorp och skurkvarnen vid Jordhamn.

Slott och borgar

Ölands "huvudstad" är Borgholm och inte långt härifrån ligger slottet Solliden som är den svenska kungafamiljens sommarresidens. Varje år i juli firar Kronprinsessan Victoria sin födelsedag här.  Inte långt från Solliden ligger Borgholms slottsruin. Anmärkningsvärda är även fornborgarna i Bårby, Gråborg och Ismantorp. Eketorps borg har återuppbyggts och är ett av Ölands mest kända byggnadsverk.

Kyrkor

Det finns 35 kyrkor på Öland.  Då de byggdes fungerade många av dem också som försvarsanläggningar. Speciellt intressanta är kyrkorna i Gärdslösa, Resmo, Långlöt, Högby, Egby och Föra. Källa ödekyrka används inte längre som kyrka men är väl värd ett besök. Även i Borgholm och Köpingsvik finns det intressanta kyrkobyggnader. På Öland byggdes så kallade klövsadelskyrkor vilket innebar att kyrkorna hade två torn, ett torn i varje ända av kyrkoskeppet. Under 1900-talet byggdes samtliga dessa kyrkor om, men rester av de två tornen går fortfarande att finna i Resmo kyrka.

Fyrar

Fyrarna Långe Jan och Långe Erik på Ölands södra respektive norra udde är symboler för Öland. På sommaren är de öppna för allmänheten. Andra öländska fyrar är fyren på Kapelludden och Högby fyr på den östra kusten och Ispeudde på den västra kusten.

Källa: Forslund, M. (2001). Natur och kultur på Öland. Länsstyrelsen i Kalmar län.

logo  Solberga Gård

Ramsättravägen 45, 387 90 KÖPINGSVIK, Sverige / Hitta hit
Telefon: 0485-720 60
Mobil: 070-49 22 634
E-Mail:


social facebook button blue 32 facebook

logo