Vårt Solberga

Solberga Gård ligger i Köpingsvik, ungefär 5 kilometer från Borgholm. Gården präglas av sin lugna atmosfär med byggnader från 1800-talet. En gång i tiden var gården den största på Öland och under en promenad i trädgården får man en känsla av platsens 400 åriga historia.

Under ett kvarts sekel, sedan 1988, har det på Solberga bedrivits ekologiskt jordbruk. Sedan 2012 har vi utvecklat odlingen av frukt och bär. Jordgubbar, hallon, svarta- och röda vinbär, krusbär, rabarber, flera olika sorters äpplen, päron, körsbär och plommon, allt som förhoppningsvis om några år ska ge bra skördar. Förutom många olika sorterna av grödor har vi även en hel del djur: får, grisar, kaniner, höns och hästar finns i hagarna runt gården och katterna smyger runt i trädgården.

Hållbarhet är vårt yttersta mål: vi vill förena produktionen av ekologiska livsmedel med förstaklassig mat i vår restaurang, samtidigt som minnesvärda semesterupplevelser skapas. Hela gården, vilket även innebär gårdsbutiken och restaurangen, är KRAV-certifierad. KRAV är en mycket strikt svensk ekologisk märkning som har betydligt strängare regler än till exempel EU:s märkning för ekologiska produkter. Vi har dessutom nyligen utvärderats av Tripadviser och vårt boende har belönats med den högsta statusen, Platina, för våra åtgärder för att minska verksamhetens miljöpåverkan.

Våra hållbarhetsåtgärder är bland annat:

  • Hela jordbruket arbetar efter de mycket strikta riktlinjerna från KRAVs kvalitetsmärkning. Till exempel så använder vi endast organiskt gödselmedel och djuren får endast ekologiskt foder.KRAV
  • Byggnaderna förses med värme och varmvatten genom en bergvärmepump. Den el som förbrukas kommer endast från vatten- och vindkraft. Veden som används i kaminerna kommer från gården.
  • I crêperiet används nästan uteslutande ekologiska livsmedel och uppnår därför 3 KRAV-märken för bästa möjliga standard med 90 % ekologiskt.
  • Vi uppmanar våra gäster att anlända med kollektivtrafik och gör allt för att stödja dem i valet av ett miljövänligt färdsätt. Till exempel genom att rekommendera resvägar och hyra ut cyklar till rimliga priser, erbjuda handdukar, sängkläder, leksaker och annat som man inte behöver ta med sig.
  • Mer om våra initiativ kan du läsa på sidan om Hållbarhet. 

solarPå sikt är målet att själva producera alla den elen vi använder. Planen är att hela taket på ladan (ses i bilden till vänster i bakgrunden) en dag ska vara täckt av solceller, vilket bör vara tillräckligt för att säkerställa vår egen försörjning. Eftersom detta projekt kräver en stor investering dröjer det förmodligen till 2016 innan vi kan komma igång.
Ett problem som vi ännu inte har kunnat lösa är bränsleförbrukningen inom jordbruket samt utsläppen i samband med att våra gäster anländer. För tillfället är vi fortfarande beroende av diesel för att köra traktorn och utföra godstransporter. Från och med 2016 planerar vi dock att börja kompensera för våra gästers utsläpp. Våra egna utsläpp ersätts redan via Atmosfair (www.atmosfair.de), gården har alltså varit klimatneutral sedan 2010. 

logo  Solberga Gård

Ramsättravägen 45, 387 90 KÖPINGSVIK, Sverige / Hitta hit
Telefon: 0485-720 60
Mobil: 070-49 22 634
E-Mail:


social facebook button blue 32 facebook

logo